Türk Mutafa Etkinlikleri kapsamında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından Taşyaran Vadisinde düzenlenen etkinlikte konuşan Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş konuşmasının başında Taşyaran Vadisi hakkında bilgiler veren Vali Aktaş vadinin Uşak il merkezine 44 kilometre mesafede, İzmir – Ankara karayolunun 1 kilometre yakınında yer aldığını söyledi.
Vali Aktaş: “ Vatandaşlarımızın buraya mutlaka gelip mutlaka görmelerini, doğal ve tarihi değeri bakımından son derece kıymetli olan bir mirası bilmelerini istiyorum”
Vadide su, rüzgar ve tektonik hareketler sonucunda milyonlarca yıl süreçte kayaların bu hale geldiğini aktaran Vali Aktaş: “Burası Doğa Koruma ve Milli Parklar bünyesinde tabiat koruma alanı olarak geçiyor. Seyir terasları, gözetleme kuleleri, piknik alanlarıyla tüm vatandaşlarımızın hizmetindedir. Özellikle ana hattı kullanan vatandaşlarımızın, ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın buraya mutlaka gelip mutlaka görmelerini, doğal ve tarihi değeri bakımından son derece kıymetli olan bir mirası bilmelerini istiyorum. Bizim de burada sorumluluğumuz bu mirası hem korumak hem kollamak hem de tanıtılmasını sağlamak, bu vesile ile Türk Yemekleri Haftasına da Taşyaran Vadimizin ev sahipliğini yapmasını istedik. “ Şeklinde konuştu.
Vali Aktaş, 21 -27 Mayıs tarihleri arasının Türk Mutfağı Haftası olarak belirlendiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Emine Erdoğan’ın öncülüğünde bu yıl 4’ncüsünün kutlandığını hatırlattı.
“2025 Yılının Ana Teması Türk Mutfağının Klasik Yemekleri”
Taşyaran Vadisinde gerçekleştirilen etkinliğin hafta boyunca hayata geçirilen programlardan sadece birisini oluşturduğuna dikkat çeken Vali Aktaş: “Kültür Müdürlüğümüzün organizesinde ilimizin genelinde faaliyetler yürütülmektedir. Bu yılın 2025 yılının ana teması Türk Mutfağının klasik yemekleri. Burada klasik olmalarının sebepleri sadece tariflerinden ibaret olmayıp tarihsel yaşam biçimini, kültürel birikimimiz ve toplumsal belleğimizi yansıtmaları vesilesiyle klasik yemek olarak adlandırılan ürünlerimiz. Bu lezzetler doğallıkları, özgün pişirme teknikleri, saklama yöntemleriyle hem Türk Mutfağının sürdürülebilirliği sağlıyorlar hem de evrensel değerlerine katkı sunmaktadırlar. İlimiz de bu anlamda Türk Gastronomisine önemli katlılar sunmaktadır. Hem coğrafi işaretli ürünlerimizle hem de bu geleneksel lezzetlerimizle Türk Mutfağı zenginliğinin önemli bir parçasıdır.” Dedi.
Vali Aktaş Uşak’ın coğrafi işaretli ürünlerini şu şekilde sıraladı: “ Karahallı Ciğeri, Karahallı Kavunu, Haşhaş Ezmesi, Uşak Ev Baklavası, Gelin Helvası, Tarhana Çorbası, Tahin Helvası”
Vali Aktaş bu ürünlerin dışında birkaç ürün ile ilgili de başvuruların yapıldığını ve sonuçların beklediğini sözlerine ekledi. Vali Aktaş coğrafi işareti olmamakla beraber Uşak’ın geleneksel mutfağında en çok bilinen ve öne çıkan ürünlerine de konuşmasında yer verdi. Bu ürünlerin bazıları şunlar: Ebem Köftesi, Zini Hamursuzu, Döndürme, Alacatene, Demir Tatlısı, Katmer, Bükme, Keşkek, Topalak.
Vali Aktaş; “Kültürümüzü Yaşamak Ve Yaşatmak Dileğiyle”
Vali Aktaş etkinliğin amacının, hem Uşak’ın mutfak kültürünü tanıtmak hem geniş kitlelere uluşmasını sağlamak hem de gastronomi turizminin doğal ve kültürel turizminin doğal ve kültürel turizmle birleştirerek desteklenmesine fırsat tanımak olduğunu söyledi. Bütün katılımcılara ve etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Aktaş kültürümüzü yaşamak ve yaşatmak dilekleriyle sözlerine son verdi.
Uşak il Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Çakar; “Türk Kültürü, Türk Milletinin de temelini oluşturmaktadır.”
Uşak il Kültür ve Turizm Müdürü Yavuz Çakar’ta etkinlikte davetlilere hitap etti. Konuşmasında; “Kültür, hayatın her anında bireysel ve toplumsal yaşantıyı şekillendiren bizi biz yapan temel etkenlerin başında gelmektedir” diyen Çakar; “Yaşantımızla, gelenek ve göreneklerimiz ve inancımızla şekillenen Türk Kültürü, Türk Milletinin de temelini oluşturmaktadır.” Şeklinde konuştu.
Düğünlerden, cenazelere, halk oyunlarından aile yapısına kadar hayatın her alanında yer alan Türk Kültürünün en önemli unsurlarından birinin de Türk Mutfağı Kültürü olduğunun altını çizen Çakar: “ Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde hazırlanan "'Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" isimli eserden hareketle 21-27 Mayıs tarihleri "Türk Mutfağı Haftası" olarak ilan edilmiştir.
Türkiye' de ve yurt dışı temsilciliklerde Valilikler koordinasyonunda il ve ile belediyeleri,
Üniversite, STK'lar ve Esnaf ve Zanaatkârlar Odaları ile birçok kamu ve özel teşebbüs
tarafından Türk Mutfağı etkinlikleri düzenlenmektedir.” Şeklinde konuştu.
Yemekler; atıksız, sağlıklı, sürdürülebilir ve doğal ürünlerden oluşuyor
Çakar konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Atıksız, sağlıklı, sürdürülebilir ve doğal ürünlerden oluşan yemeklerimizin tanıtıldığı bu haftada biz de Uşak il Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 5 ilçe Kaymakamlığımız, Uşak Üniversitesi, Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlükleri, Uşak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve içecek Hizmetleri Bolümü ile birlikte Uşak ve Türk Mutfağından seçkiler sunacağımız bu programı düzenledik.”