Kendisini proje çalışma kültürü olan bir insan olarak tanımlayan Karadedeli bundan dolayı sivil toplumun her kesimiyle çalışma yapma tanıma ve tanışma fırsatı bulduğunu söyledi. Uşak Kent Konseyi yolculuğunun bu STK’ların kendisine olan teveccühü ile başladığını ifada eden Karadedeli önümüzdeki Temmuz ayında başkan olarak bir yılını dolduracağını hatırlattı.
Geçen yılın Temmuz ayından bu yana Kent Konseyi olarak bir çok projeye imza attıklarını söyleyen Karadedeli bu hizmetlerin bazılarını şu şekilde anlattı:
UÇURTMA ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ
İlk olarak biz Temmuz ayında Cami Kur’un Kurslarının kapanma dönemiydi Yaz Kur’an Kurslarındaki çocuklara yönelik Uçurtma Şenliği düzenledik. Onları araçlarla mesire alanlarına taşıdık, etkinliğe 400’e yakın çocuğumuz katıldı. Aslında burada uçurtmalarla yükselenler bizim değerlerimizdi. Anlamlı bir etkinlikte güzel bir piknik ve eğlenceyle tamamladık.
AMATÖR SPORA DESTEK SAĞLANDI
Daha sonra sivil toplumun çatı kuruluşu olduğumuz için sivil toplumun bir çok etkinliğinde yer aldık. Mesela amatör spor kulüpleri bizim için çok değerli. Osman başkanın gayretlerini her zaman gördük taktir ettik. Futbol Federasyonu Temsilcimiz Hakan Aslan Bey ile sürekli iletişim halinde olduk. Bütün yaş gruplarında ilimizde bölge turnuvaları yapabilmek için hep destek olduk. Konaklamasından, ulaşımına kadar elimizden ne geliyorsan onları hem taktir ettik hem yanlarında olmaya çalıştık. Amatör spor kulüpler büyük bir camia ve gerçekten de desteğe ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz bir camia. Bu yüzden onların sponsor desteklerinde onlara aracı olduk yer yer. Mesela ilk amatör kulüpler açılış maçına gittiğimizde Osman Başkanımızı, Hakan Başkanımızı ve hakemlerimizi tebrik ettik. Maçı izlerken bir sakatlık gerçekleşti sporcuya müdahale edildiği sırada sağlık görevlisinin çantasının çok yeterli olmadığını gördük. Bu noktada hemen harekete geçtik bütün amatör kulüplerimize soğur sprey temin ettik, buz hazneleri aldık. Bu konuda fark ettiğimiz büyük küçük bütün eksikliklere yetişmeye çalıştık.
ENGELLİ DERNEKLERİNİN İHTİYAÇLARINA CEVAP VERMEYE ÇALIŞILDI
Engelli derneklerimiz var, onların en büyük sıkıntılarından biri ulaşım. Ulaşım noktasında ciddi araç desteklerine ihtiyaçları var, çünkü her bir araç noktasında tekerlekli sandalye taşınmıyor. Bu konuda biz özel idareden ve belediyeden bir çok aracı engelli derneğimiz için temin ettik, onların bu süreçlerini kolaylaştırmaya çalıştık. Örnek vermek gerekirse Öğretilebilir Zihinsel Engelliler Derneği Ayvalık’ta Federasyon olarak toplanacaklardı ve Uşak’ta 16 engellimizde buraya gidecekti yaz dönemiydi ve aynı zamanda tatil olarak da planlanmıştı. Araç konusu son dakikaya kadar çözülememişti biz de bir araç bulup, temin edip onlara tahsis ettik.
UYUŞTURUCU İLE TOPYEKUN BİR MÜCADELE
Yine Uşak’ın problemlerinden biri olarak gördüğümüz uyuşturucu ile mücadele kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. Burada özellikle çok kardeşli ve sosyo - ekonomik düzeyi düşük olan, zayıf olan mahallelerimizde yaşayan ailelerin çocuklarına bilgisayar temin etmeye çalışıyoruz. Şu an henüz 10-12 ailemizi bilgisayar temin ettik ancak bu sayı 100’ün üzerine çıkacaktır. Çünkü bir işadamı ağabeyimiz boşa çıkan bilgisayarlarını bize bağışladı. Genelde bu ailelerimizin çocuklarını öğretmenleriyle ve psikolog arkadaşlarımızla yardımıyla takip ediyoruz çünkü uyuşturucu ile mücadele süreci böyle bir süreç, topyekun bir süreç. Sadece okulun sadece imamın sadece sağlık hizmetlerinin yeterli olacağı bir hizmet değil topyekun mücadele edilmesi gereken bir çalışma olduğunu düşünüyoruz.
YURT DIŞINDAN GELEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLER İÇİN KÜLTÜRN BULUŞMALARI DÜZENLENİYOR
Biz Uşak Üniversitesinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Soydaş öğrencilerimizle bir araya gelmeye çalışıyoruz. Kültür buluşmaları yapıyoruz. Sadece soydaş öğrencilerimiz değil Filistinli, Somalili, Sudanlı, Suriyeli, Iraklı çocuklarımız var biz onlarla da bir araya geliyoruz. Genellikle yurt dışından Uşak’a gelmiş öğrencilerimizin suça karışma oranını yüksek olduğun tespit ettik. Fuhuş ve illegal başka işlere karışma olaylarının yüksek olduğunu gördük. Bundan dolayı onların daha çok böyle projelerle kaynaştırılması desteklenmesi ihtiyacını gördük. Yurt dışından gelen öğrencilerimizin bir kısmı buraya sadece çalışmaya geldiğini ve kendi ülkelerine para gönderme ihtiyacı hissetiğini gördük. Bu kültür buluşmalarından onların çalıştıkları yerleri takip ediyoruz, çalıştıkları yerlerde işlerin niteleğini takip ediyoruz. Bir kafede çalışıyorlarsa o kafe sahibi ile de görüşüyoruz. Çoğuyla iyi bir iletişimimiz var.
RAMAZAN AYINDA ÖĞRENCİLER UNUTULMADI
Ramazan ayında öğrencilerimizi yalnız bırakmamaya çalıştık. Alış veriş çekleri olarak geçen alış veriş kartlarını biz Sayın Rektörümüze teslim ettim bunları ihtiyaç sahibi olan öğrencilerimize ulaştırmasını ondan rica ettik çünkü üniversitesini en iyi rektörü bilir. Bu konuda o da onun ihtiyaç sahibi öğrencilere bunları ilettiğini gördük. Öğrencilerimiz için Uşak öğretmen evinde büyük bir iftar programı da yaptık. Biz yine büyük şehir kapsayacak bir iftar programı düzenledik. Bütün STK’lar ile üniversite öğrencilerini bir araya getiren bin kişilik bir iftar düzenledik, yoğun bir katıl oldu. Biz bunlardan memnuniyet duyuyoruz. Biz bunlardan güç alıyoruz, ilgi alaka görmenin hazzını yaşıyoruz.”
UŞAK BELEDİYESİ KENT KONSEYİNE BÜTÇE AYIRMIYOR
Belediyelerin aslında Kent Konseylerinin bütçe ve finansman ayağı olduğunu kent konseylerinin bu anlamda güçlerini belediyeden aldıklarını hatırlatan Karadedeli ancak Uşak Belediyesinin kendilerini şimdiye kadar herhangi bir bütçe ayırmadığını. Uşak Belediyesinin sadece kendilerine tarihi bir konağın ikinci katını tahsis ettiğini bunu dışındaki her türlü gideri çevresi sayesinde, sosyal sermayesi sayesinde halletmeye çalıştığını ifade etti.
YEREL BASIN ÇALIŞTAYI YAPILACAK
Üniversitelerin danışma meclislerinde sivil toplumun nabzını tuttuklarını aktaran Karadedeli: “ Örneğin çalışan basının sıkıntılarını, problemlerini... Her biriyle yakın iletişimimiz var, her biriyle diyaloğumuz var. Bu bağlamda onlara düzenli bir sistem desteğinin oluşturulması kanaatindeyiz. Buna yönelik de bir çok çalışma yaptık. Önümüzdeki yıllarda Uşak yerel basınıyla alakalı bir çalıştay ve sonunda da bir ödül töreni olarak planladığımız bir programımız var. Sadece yerel basına yönelik olacak bu. Hatta Taşkın Özler’in ölüm yıl dönümüne getirebilseydik.. Bunu başaramadık ama önümüzdeki günlerde özellikle İletişim Fakültemizle birlikte özellikle Dekanımızın da desteğiyle yerel basın emekçileri çalıştayı yapacağız.
ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BÜYÜK BİR KAHVALTI BULUŞMASI YAPILACAK
Bu yaz soydaş öğrencilerimizle büyük bir kahvaltı buluşması da yapacağız. Şölen havasında geçecek. Hepsi yöresel kıyafetleriyle kendi lezzetleriyle gelecekler, yöresel oyunlar oynanacak. Uşak yöresini, Uşak kültürünü tanıyacaklar, Uşak Türkülerini dinleyecekler. Bu konuda da hazırlıklarımız tam sadece tarihini belirleyeceğiz.
ENGELLİ ÇOCUKLARIMIZA YÖNELİK SERA PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK
Karadedeli engelli öğrencilerin eğitimine yönelik Vala Gedik Özel Eğitim Meslek Okulu’nda gerçekleştirecekleri proje hakkında da şu bilgileri verdi: “ Bu okulumuzun bahçesi çok büyük, mesire alanı büyüklüğünde bir bahçe. Buraya biz büyük bir sera yapmak istiyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendireceği Tarım Öğretmenleri sayesinde burada biz engelli çocuklarımıza tohum ekmeyi, ürün almayı, topraktan üretmeyi öğreteceğiz. Biz bunu Denizli’ye gittik araştırdık. Onlar sadece bunu belediyenin park bahçeler bünyesinde çiçek yetiştirerek yapıyorlar ve şu anda büyük rakamlara ulaşmışlar. Emin olun bunlar çocuklarımız çok olumlu etkileyecektir.
ANKARA’DA FUAR ALININDA BÜYÜK BİR AÇILIŞ YAPILACAK
Diğer illerle de yakın işbirliği içerisinde olduğunu ifada eden Karadedeli konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı: “ Kütahya Kent Konseyi Başkanı geçenlerdi bizleri ziyaret ettiler. Aynı zamanda Kütahya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü de aynı zamanda geldi. İşbirliği noktasında bir çok işbirliğine vardık. Mesela Ankara Kent Konseyi Başkanının Ankara’nın göbeğinde bize tahsis ettiği çok önemli bir fuar alanı var. Biz burada Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya, Zafer Bölgesi olarak güçlü bir çalışma yapacağız. Burada kilim, tarhana gibi kültürel ürünlerimizi sergileyebileceğimiz, satış için stantlar oluşturabileceğimiz fuaye alanında büyük açılış planlıyoruz.
İBRAHİM KARADEDELİ KİMDİR
Uşak Kent Konseyi Başkanı İbrahim Karadedeli 1988 Uşak doğumludur. Lisans ve Yüksek lisans eğitimini Uşak Üniversitesinde tamamladı. Hala üniversitede akademik çalışmalar yapmaktadır.
Hayatında genellikle proje bazlı çalışmalara imza atan Karadedeli Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yıllarca proje ve ar-ge biriminde ve Zafer Kalkınma Ajansı Projelerinde görev aldı. TUBİTAK il temsilciliği yapan Karadedeli aynı zamanda Uşak il Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Patent Ofisinde çalıştı. Karadedeli son olarak Uşak il Kültür Turizm Müdülüğü’ne Müdür Yardımcısı olarak atandı. Karadedeli sivil toplum kuruluşlarının çatısı olarak bilinen Kent Konseyi Başkanlığını da yürütmektedir.