Konu hakkında bilgi veren Samancı amaçlarının profesyonel gezginci arıcılar yetiştirmek olduğunu söyledi.

Bu bölgede konaklamaya izin verdiği için Susuzören Köyü Muhtarına özellikle teşekkür eden Samancı: “ Aynı zamanda meraya komşu olan Nihat Hocama da teşekkür ediyorum.”

Samancı burada konaklama amacının damızlık ana arı üretmek olduğunu belirtti. Samancı üretime nasıl karar verdiğini ise şu şekilde anlattı: “ Uşak İl Tarım ve Orman Müdürümüz Serkan Bilir’in arılarla yakından ilgilendiğini duymuştum ve tanışmak istedim. Gittiğimizde sohbetten sonra Uşak’taki arıcılığın Türkiye’deki iller arasındaki en son sırada yer aldığını öğrenmiş ve buna çok üzülmüş, üzüntüsünü bizimle paylaştı. Bunu nasıl gidebiliriz minvalinde gerçekleşen bir konuşmadan sonra onla müdürlük olarak bir program başlatmışlar. Bu programda Uşak’ta genç arıcılar yetiştirmek istemişler. Kurslar açmışlar, teşvik için kovanlar dağıtmışlar. Tabi sadece kovanla bitmiyor alan kişiler Uşak’ın iklim şartlarını, özelliklerini, arı ırkını bilmedikleri için pek başarı elde edilememiş.” Dedi.

Whatsapp Image 2025 06 24 At 15.21.35

Yanan saman kamyonundaki çift ağır yaralandı
Yanan saman kamyonundaki çift ağır yaralandı
İçeriği Görüntüle

Kendisinin de bu programın bir kenarından tutmak istediğine vurgu yapan Samancı arıcılığın kraliçede başladığını, iyi bir damızlıkla çalışmanın çok önemli olduğun söyledi. Uşak’ın iklim şartlarına göre Mayıs – Haziran döneminde bal akımı başladığını, arı popülasyonunun en hızı olduğu bu dönemde arının oğula gitmesi durumunda bal üretiminin azalacağı bilgisini veren Samancı: “Biz bal akımı döneminde arının oğula gitmeyen damızlık arı ırkı üzerinde çalışma yapıyoruz. Tarım ve Orman il Müdürlüğü bana burada teşvik yaptı. Geçen sene ana arı üretebilmem için aparat ve Ruşet Kovanlar hediye ettiler. Ben de burada ana üretimi noktasında çalışmalara başladım. Önümüzdeki Cuma günü düzenlenecek bir programla arıcılığa yeni başlamış genç, dinamik arkadaşlara ana arılar verilecek. Ben de devamını getirmeye çalışacağım” şeklinde konuştu.

20250624 114516

Samancı konuşmasının sonunda arıcılıkta iyi ırk damızlık ana arı ile çalışmanın önemini bir kez daha hatırlatan Samancı şu ifadeleri kullandı : “ İyi bir damızlıkla çalışmak çalışan kişileri mutlu eder. Çünkü arı oğula gitmediği için bal döneminde asker sayısı çok olduğu için hızlı bir şekilde bal toplar. Arı kışa girerken daha güçlü ve sıhhatli girer arı ölümleri görülmez. Ben bu damızlık arıları alacak arkadaşlara şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

20250624 115018